آنتی اکسیدان ها را بهتر بشناسیم
سال هاست آنتی اکسیدان های داخل میوه ها و سبزیجات، مورد علاقه جامعه بوده است. براساس مطالعات علمی، مصرف مکرر آنتی اکسیدانهای طبیعی با پیشگیری از بیماری های قلبی ـ عروقی و سرطان در ارتباط است.
تجمیع گونه های اکسیژن فعال که ROS نامیده می شوند، باعث تخریب و آسیب به پروتئین ها، لیپیدها و DNA می شوند و نتیجه این تخریب نبود تعادل بین اکسیدان ها و آنتی اکسیدان ها به نفع اکسیدان هاست؛ فرآیندی که موجب پیری و ایجاد بیماری های مختلف در انسان می شود، اما ترکیبات آنتی اکسیدان می توانند تا حدودی از این اتفاق جلوگیری کند. آنتی اکسیدان ها در رژیم غذایی می توانند سیستم دفاع سلولی را تحریک و از تخریب اجزای سلولی در برابر آسیب های اکسیداتیو جلوگیری کنند. برای این مصارف، آنتی اکسیدان های مصنوعی بیشتر مورد استفاده هستند که از بسیاری از آنها ایجاد آسیب های کبدی گزارش شده است. بنابراین، نیاز به شناسایی منابع طبیعی و سالم که جایگزین مناسبی برای آنتی اکسیدان های مصنوعی در رژیم غذایی باشد، وجود دارد.
یکی از ترکیبات سرشار از آنتی اکسیدان، گیاهی است شناخته شده به نام زردچوبه. در آسیا از زردچوبه به طور گسترده به عنوان یک ادویه، رنگ دهنده و طعم دهنده در غذا استفاده می شود. در طب سنتی نیز به عنوان ضددرد، درمان اختلالات قاعدگی، روماتیسم و بیماری های پس از سوانح استفاده می شود. علاوه بر این، گفته شده که زردچوبه خواص ضدقارچ نیز دارد. داشتن ترکیباتی که مواد دافع حشرات را در خود جای می دهد نیز جزو خواص زردچوبه است، اما در واقع آنچه باعث شده تا زردچوبه برای تحقیقات ضدسرطان گزینه مناسبی باشد، خاصیت آنتی اکسیدانی آن است. مطالعه و بررسی های علمی نشان داده اند زردچوبه قدرت مهار رادیکال های آزاد را دارد و خواص ضدرادیکال قابل توجهی از آن گزارش شده است. فنل های موجود در ترکیبات طبیعی، به طور کلی جاذب بسیار موثری برای رادیکال های آزاد و آنتی اکسیدان ها است. بررسی های دانشمندان نشان داده است در زردچوبه نیز ارتباط محکم و قابل اطمینانی بین محتوای فنول های طبیعی زردچوبه و خواص آنتی اکسیدان آن وجود دارد. پلی فنولی که در زردچوبه عامل آنتی اکسیدان است، کورکومین (Curcumin) نامیده می شود.
تا امروز، بسیاری از آزمایش های بالینی کنترل شده، مصرف مکمل کورکومین در بیماران مبتلا به سرطان را درگروه های کوچک مورد بررسی قرار داده است. بسیاری از یافته ها نشان می دهد استفاده خوراکی کورکومین به احتمال زیاد به عنوان یک عامل درمانی در سرطان های دستگاه گوارش موثر است. در یک مطالعه بالینی که در بیماران مبتلا به سرطان لوزالمعده پیشرفته انجام شد، مشخص شد کورکومین دارای فعالیت ضدسرطان است، گرچه این فعالیت چندان قوی نیست. با توجه به اثر ضدسرطان پایین در تجویز خوراکی کورکومین و توجه به آب گریز بودن آن، برخی محققان پیشنهاد کرده اند کورکومین با تکنیک های داروسازی برای تزریق داخل وریدی در مطالعات بالینی مورد استفاده قرار گیرد. به نظر می رسد کورکومین می تواند باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان ریه نیز بشود. محققان آزمایشی را روی کورکومین و نیکوتین انجام داده اند. نیکوتین یک ماده شیمیایی قدرتمند سرطانزاست که در بسیاری از افراد سیگاری سرطان ریه را موجب می شود.تحقیقات نشان داده است کورکومین باعث کاهش اثرات سرطانزایی نیکوتین می شود.
سرطان پروستات نیز یکی از عوامل مهم در مرگ مردان در تمام جهان است. با افزایش سن، خطر ابتلا به سرطان پروستات افزایش پیدا می کند. در پنجاه سالگی، از هر چهار مرد یک نفر دارای سلول های سرطانی در غده پروستات خود است. جالب است بدانیم در هشتاد سالگی از هر دو مرد یک نفر در پروستات خود سلول های سرطانی دارد. در مطالعه ای که دانشمندان روی سلول های سرطان پروستات انجام داده اند، مشخص شده است کورکومین باعث مهار رشد سلول ها و دارای پتانسیل مناسبی برای کند کردن روند پیشرفت سرطان پروستات است. بنابراین محققان نتیجه گرفته اند کورکومین ممکن است جایگزین غیرسمی مناسبی برای درمان سرطان پروستات در مردان باشد.
شاید بتوان سرطان پستان در زنان را در مقابل سرطان پروستات در مردان یک عامل مهم در مرگ و میر دانست. پژوهشگران چینی دریافتند کورکومین باعث سرکوب های متعدد روی سلول های سرطان پستان است. بنابراین به نظر می رسد نتایج اولیه تحقیقات دانشمندان در مورد کورکومین و سرطان بسیار دلگرم کننده است. به عنوان یک محصول طبیعی، کورکومین ترکیبی غیرسمی است که اثرات مهاری آن روی بسیاری از مسیرهای درگیر در بروز سرطان و تومور ارزشمند است. در واقع این ترکیب به تنهایی اثرات ضد تومور مناسبی را نشان داده است.
بنابراین به نظر می رسد مصرف روزانه زردچوبه در انواع غذاها، می تواند حفاظی طبیعی باشد در برابر انواع سرطان. البته شایان ذکر است که محققان مصرف بیش از حد این ترکیب طبیعی را توصیه نمی کنند زیرا مطالعات بالینی در انسان هایی که به مقدار زیاد از کورکومین استفاده کرده اند، در برخی از افراد تهوع یا اسهال و ایجاد فقر آهن را در افراد مستعد گزارش کرده است.
سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه
برچسبها:
مضرات مصرف بی رویه ویتامین ها و مکمل ها
مردم معمولا اگر احساس بیماری و کسالت نکنند آنتیبیوتیک نمیخورند اما بسیاری از آنها بهرغم عدم نیاز بدنشان از انواع مکملهای ویتامینی استفاده میکنند.
در حالی که در بیشتر مواقع تنها عوارض مصرف بیرویه و غیرضروری ویتامینها هدر دادن پول است و ویتامین مازاد بدن به راحتی از راه ادرار دفع میشود اما مصرف میزان افراطی ویتامینهای غیرضروری با پیامدهای جدی برای سلامتی همراه است. گاهی افراد با این سوال روبهرو میشوند که آیا مصرف زیاد مکملهای ویتامینی میتواند کشنده هم باشد؟
مدیکال دیلی دراینباره منتشر کرد؛ ویتامینها ترکیبهای ارگانیکی به حساب میآیند که میزان محدودی از آنها برای سلامت بدن ضرورت دارد. بدن بهطور معمول میزان ضروری آنها را از طریق رژیم غذایی دریافت میکند اما در برخی مواقع فرد با کمبود ویتامینها مواجه میشود که البته تشخیص آن به عهده متخصص و پس از انجام آزمایشات لازم است.
«ماریسا پولئو»، متخصص تغذیه از پنسیلوانیا گفت: مصرف میزان زیادی از ویتامینها و مکملها پیامدهای منفی به دنبال دارد. اگرچه بسیاری از ویتامینهای قابل حل در آب زمانی که به میزان زیادی مصرف شوند دفع میشوند اما انواع دیگر آنها در بدن باقی میمانند. این ویتامینها میتوانند سمی شوند و عوارض جانبی جدی برای بدن داشته باشند. عوارض مصرف بیرویه برخی از پرمصرفترین ویتامینها به شرح زیر است:
آهن
کمخونی، بیماریای است که به دلیل نبود میزان کافی گلبول قرمز در خون به وجود میآید. گلبولهای قرمز مسئول رساندن اکسیژن کافی به بافتهای بدن هستند. این کمبود در میان زنان شایعتر است و میتواند موجب بروز علایمی همچون خستگی و احساس کسالت شود. پزشکان به افراد توصیه میکنند خود اقدام به تشخیص این بیماری نکرده و بهخصوص از خوددرمانی پرهیز کنند. مازاد آهن غیرضروری در بدن انباشته میشود و میتواند به سطح سمی افزایش پیدا کند. همچنین زیادهروی در مصرف آهن با گذشت زمان موجب تغییر رنگ پوست، بزرگ شدن کبد، درد شکمی، ریتم نامرتب قلب و عوارض دیگر میشود.
در زنان باردار مصرف میزان فزایندهای از آهن شایع است. یک تحقیق در هند نشان میدهد مصرف بالای آهن در زنان سالم میتواند به مشکلاتی همچون تولد نوزاد با وزن پایین، تولد نوزاد نارس، رشد ناقص جنین منجر شود.
پزشکان به افراد توصیه میکنند به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن ٢٠ میلیگرم آهن مصرف کنند و مصرف میزان بیشتری از آن میتواند منجر به درد شکم، استفراغ، تند شدن نفس و حتی کما شود.
ویتامین C
این ویتامین بدونشک یکی از شناختهشدهترین و پرمصرفترین انواع ویتامینها به حساب میآید. کمبود ویتامین C موجب از دست رفتن دندان، آکنه، خستگی و حتی مرگ میشود. همچنین مصرف ویتامین C میتواند با سرماخوردگی مقابله کند. توصیه میشود ویتامین C مورد نیاز بدن از طریق مصرف مواد خوراکی حاوی آن تأمین شود. به گفته پزشکان مصرف پیش از حد ویتامین C خطری را متوجه فرد نمیکند. بهطور معمول محدوده مصرف ویتامین C حدود ٢٠٠٠ میلیگرم در نظر گرفته میشود. اگرچه مصرف زیاد این ویتامین کشنده نیست اما افرادی که در طول یک روز این میزان ویتامین را مصرف میکنند ممکن است دچار علایمی چون استفراغ، سردرد، بیخوابی و ترش کردن شوند. هرچند مصرف بیش از ١٠٠٠ میلیگرم از این ویتامین نیز میتواند منجر به اسهال شود.
ویتامینA
این ویتامین به دلیل تاثیرگذاری بر قدرت بینایی شناخته شده است. همچنین به شکلگیری و حفظ سلامت پوست، دندان، بافت اسکلتی و نرم بدن کمک میکند. بررسیها حاکی از آن است افرادی که میزان کافی ویتامین A دریافت نمیکنند بیشتر مستعد بیماریهای عفونی و اختلالات بینایی هستند. با این حال مصرف بیش از حد ویتامین A با عوارض جانبی همچون حالت تهوع، اسهال، استفراغ، از دست رفتن اشتها، خستگی، سردرد، تاری دید، درد استخوان، از دست رفتن مو و آسیب دیدن کبد همراه است. حتی مقدار زیاد آن در افراد سیگاری خطر بروز سرطان ریه را تشدید میکند. یکی از مشکلات مصرف بیش از حد ویتامین A این است که میزان مازاد آن از بدن دفع نمیشود بلکه در کبد انباشت میشود.
مولتی ویتامین
بررسیها نشان میدهد مصرف میزان بالایی از این نوع ویتامینها برای سلامت خوب نیست. بهطورکلی مصرف بیش از حد مولتی ویتامین ها به خودی خود خطرناک است حتی اگر به شکل مولتی ویتامین های پاستیلی میوهای باشد که اغلب نیز برای اطفال تجویز میشوند.
بنابراین گاهی مصرف بدون کنترل و نظارت یک ویتامین ساده میتواند فرد را تا مرز کما ببرد و جان او را به خطر بیندازد. پس نوبت بعد اگر تصمیم گرفتید مکمل ویتامینی بخرید توصیه میکنیم برای اینکه سلامت خود را به خطر نیندازید حتما به یک متخصص مراجعه کرده و طبق تجویز او، ویتامین مصرف کنید.
سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه
برچسبها:
چه مواد غذایی برای جلوگیری از کم خونی بخوریم
کارشناس تغذیه در دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: مصرف خشکبار نظیر توت خشک، برگ آلو، انجیر و کشمش، غلات و حبوبات جوانه زده نیز جزو منابع مفید و موثر برای پیشگیری از کم خونی است.
به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه خراسان شمالی، شهلا جودت اظهار کرد: کمخونی نوعی اختلال شایع خونی است که به کاهش بیش از حد طبیعی گلبولهای قرمز خون اطلاق میشود و می تواند زمینه بسیاری از بیماریها را در فرد به وجود آورد.
وی ادامه داد: کم خونی میتواند به سرعت عملکرد بدن را تحت تاثیر قرار دهد و بسیاری از افراد مبتلا به کم خونی از افت عملکرد و کارآیی بدن به شدت رنج میبرند که در صورت اقدام نکردن به درمان و تشدید این اختلال، زندگی روزمره آنها مختل میشود.
جودت افزود: کم خونی دوران کودکی به رشد و تکامل مغزی کودکان صدمات غیرقابل جبرانی وارد میکند و اثرات آن به اشکال مختلف نه تنها از دوران کودکی به شکل تاخیر در تکامل و هماهنگ شدن حرکات دیده می شود، بلکه با آثار سوء در کیفیت زندگی در دورههای بعدی باقی میماند.
وی یادآور شد: در شیرخواران در صورت سلامت مادران، میزان آهن موجود در شیر مادر برای 4 تا 6 ماه نخست زندگی کافی است اما در مورد نوزادانی که با وزن کم متولد میشوند، ذخایر آهن کم است و باید از زمانی که وزن آنها 2 برابر میشود آهن اضافی دریافت کنند.جودت تاکید کرد: مادرانی که نسبت به اشتهای کم فرزندان خود نگران هستند باید به قطره آهن دریافتی در طول روز دقت کافی داشته باشند. اگر کودکان تا 2 سالگی به میزان کافی قطره آهن دریافت نکنند، از عوارض کم خونی در امان نخواهند ماند.
به گفته این کارشناس، در زمان بلوغ به دلیل افزایش سرعت رشد نیاز به آهن افزایش مییابد و در مورد دختران این موضوع با اهمیت بیشتری نمود پیدا میکند و آنها باید به شکل منظم و دورهای از مکمل آهن در این دوران استفاده کنند.
جودت یادآور شد: استفاده از منابع غذایی حاوی آهن و گنجاندن آن در برنامه غذایی در پیشگیری از بروز کم خونی موثر است. زمانی که کم خونی ایجاد می شود، بهترین و غنی ترین رژیم غذایی هم قادر به اصلاح این وضعیت نیست و مصرف مکمل آهن برای دورههای مشخص، ضروری و تاثیرگذار است.
وی افزود : در زنان باردار نیز به دلیل افزایش وزن بدن، جنین و جفت و دیگر بافتها، نیاز به آهن افزایش می یابد و این نیاز افزایش یافته در دوران شیردهی نیز ادامه خواهد داشت.
جودت با تاکید بر مصرف مکمل آهن برای تمام زنان باردار از 4 ماهگی، خاطرنشان کرد: مصرف پروتئین حیوانی نظیر گوشت گاو، ماهی و پرندگان به دلیل جذب آهن بیشتر از این منابع به تمام افراد به ویژه افراد در معرض خطر و مبتلا به فقر آهن توصیه میشود. به دلیل آن که جذب آهن مواد پروتئینی گیاهی نظیر سبزیها و میوهها کمتر از پروتئین حیوانی است، مصرف توأم با منابع ویتامین c برای افزایش جذب آهن توصیه میشود.
وی بیان کرد: گنجاندن مواد غذایی نظیر هویچ، سیب زمینی، چغندر، کدو تنبل، گوجه فرنگی، کلم پیچ و شلغم در رژیم غذایی به دلیل وجود اسید مالیک و اسید تارتاریک موجود در آنها، برای افزایش جذب آهن ضروری است.
جودت با ذکر اینکه مصرف چای همراه یا بلافاصله بعد از غذا جذب آهن را کاهش میدهد، تصریح کرد: مصرف منابع غنی از آهن یک ساعت بعد از مصرف قهوه و شیر و لبنیات به ویژه در افرادی که به طور مرتب از منابع پروتئین حیوانی استفاده نمیکنند توصیه میشود.
برچسبها:
لوزه سوم علت سرماخوردگی مکرر کودکان
مدیرگروه گوش، حلق و بینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: یکی از علل عمده التهاب لوزه سوم، سرماخوردگی مکرر است.
دکتر محمدرضا شریفیان در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)منطقه خراسان، تصریح کرد: لوزه سوم در کودکان به عنوان یک مخزن عفونت عمل میکند و به دلیل ضعف سیستم ایمنی در آنان، عفونت دستگاه تنفسی بیشتر اتفاق میافتد.
وی اظهار کرد: لوزه سوم جزو تشکیلات لنفاوی حلق است که وظیفه دفاع از بدن در مقابل تهاجم میکروبها و قارچها را بر عهده دارد.
شریفیان با اشاره به اینکه لوزه سوم در پشت زبان کوچک قرار دارد و با معاینه مستقیم قابل مشاهده نیست،عنوان کرد: التهاب لوزه سوم در سنین دو تا سه سالگی رخ میدهد و همچنین در سنین پنج سالگی نیز به اوج خود میرسد و پس از آن در افراد بالغ به طورکلی محو میشود.
وی اظهار کرد: بزرگی بیش از حد لوزه سوم در کودکان بر اثر آلرژی، عفونتهای حلق و دستگاه تنفسی است. در صورت شدید بودن التهاب لوزه سوم، کودک در حین خواب خرخر میکند و همچنین از طریق دهان تنفس میکند.
وی در خصوص علایم بروز سینوزیت خاطرنشان کرد: ترشحات چرکی بینی و حلق، بیاشتهایی و عدم رشد، از جمله علائم بروز سینوزیت است که تشخیص اولیه آن توسط متخصصین اطفال، گوش، حلق و بینی یا پزشک عمومی صورت میگیرد.
شریفیان در خصوص لزوم برداشتن لوزه سوم، اظهار کرد: لوزه سوم در صورت بروز عوارض باید برداشته شود و نبود آن به دلیل نقش دفاعی کمرنگی که ایفا میکند مشکلی برای بدن ایجاد نمیکند.
وی تصریح کرد: در صورتی که درمان طبی، استفاده از آنتی بیوتیک و داروی ضد حساسیت در درمان التهاب لوزه سوم مفید نبود برای بهبود مشکل انجام عمل جراحی توصیه میشود.
شریفیان در پایان توصیه کرد: والدین باید علائم تنفسی کودک را در حین خواب جدی بگیرند زیرا این عارضه ممکن است منجر به تغییر در صورت، فک و دندانهای کودک شود.
سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه
برچسبها:
بیماران مبتلا به دیسک کمر خودسرانه ورزش نکنند
یک پزشک ارتوپد گفت: افرادی که مبتلا به دیسک کمر هستند هرگز خودسرانه ورزش نکنند زیرا این کار باعث بدتر شدن این درد میشود بلکه باید با اجازه پزشک و روشهای وی پیش بروند.
دکتر طلوعی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه آذربایجان غربی، با بیان این مطلب افزود: کمردرد بعد از سرماخوردگی دومین بیماری شایع در انسان است که علت دقیق و مشخصی را نمیتوان برایش تعریف کرد ولی آرتروز، دیسک کمر و فشارهای موضعی بر بدن از علتهای شایع این بیماری است.
وی با بیان اینکه این بیماری در هر سنی میتواند شکل گیرد ولی کودکان بیشتر از دیگر افراد در خط قرمز مبتلا به کمر درد هستند، افزود: استخوان بندی کودکان به علت این که در حال رشد و مراحل تکاملی خود را طی میکند، آسیب پذیرتر از سایر سنین است.
دکتر طلوعی با بیان اینکه بیش از 80 درصد از مردم در طول زندگی خود دچار کمر درد میشوند، گفت: دو نوع کمردرد وجود دارد یکی کمردرد معمولی که با آرتروز و دیسک کمر همراه است به طوری که بیش از 85 درصد کمردردها از این نوع هستند و نوع دیگر کمردردها بسیار نادرند و کمتر مشاهده میشود.
وی توصیه کرد: افرادی که از دیسک کمر برخوردارند هرگز خودسرانه ورزش نکنند زیرا این کار باعث بدتر شدن این درد میشود بلکه باید با اجازه پزشک و روشهای وی پیش بروند.
دکتر طلوعی گفت: تمام افراد سعی کنند که عضلات شکم خود را قوی کنند و از برداشتن اجسام سنگین پرهیز کرده و به شیوهای صحیح اقدام به برداشتن اجسام کنند تا به این بیماری شایع مبتلا نشوند.
سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه
برچسبها:
کم خونی در کودکان
ظاهرا قرار است کمخونی بخشی از نگرانیهای خانوادههای ایرانی باشد. بخصوص این نگرانی وقتی پررنگتر میشود که والدین ببینند کودک دلبندشان هر روز علاقه زیادی به خاکبازی، خوردن مهر نماز، قند، برفک یخچال، مواد نشاستهای و گچ از خودش نشان میدهد.
اینجاست که پدر و مادرها باید بدانند کودکشان از یک نوع کم خونی شایع به نام کم خونی ناشی از فقر آهن در رنج است. اما این نوع کم خونی چیست و اصلا از کجا شروع می شود؟ در مورد کم خونی کودکان می توان گفت همان طور که علائم سایر بیماری ها ممکن است در سنین مختلف تفاوت داشته باشد، این قضیه در مورد نوع کم خونی هم صدق می کند.
همه چیز از نوزادی شروع می شود
«وقتی نوزادی به دنیا می آید، یک ذخیره آهن کافی برای شش ماه اول زندگی دارد. غیر از آن اگر منابع آهن کافی دریافت نکند، دچار کم خونی ناشی از فقر آهن خواهد شد.»
دکتر حسن ابوالقاسمی، فوق تخصص خون و سرطان کودکان در گفت وگو با جام جم به این عبارات اشاره می کند. در عین حال که به عقیده او آهن موجود در شیر به اندازه ای نیست که بتواند بعد از شش ماهگی کفاف نیاز بدن شیرخوار را بدهد.
علاوه بر این می دانیم که آهن ناشی از شیر مادر بخوبی جذب می شود. یعنی بالای 50 درصد آن جذب بدن نوزاد می شود ولی باز هم مقدار آن کافی نیست. بنابراین کودک از شش ماهگی به بعد نیاز به آهن کمکی به صورت قطره آهن و استفاده از غذاهای حاوی آهن مثل سوپ و امثال آن دارد.
البته ناگفته نماند که به عقیده دکتر ابوالقاسمی، بچه هایی که از شش ماهگی به بعد از قطره آهن استفاده نمی کنند، تا دو یا سه سالگی دچار کم خونی و فقر آهن خواهند شد یا اگر کودکی به دلایلی از شیر مادر محروم است و شیر پاستوریزه استفاده می کند، به دلیل این که این شیر آهنش جذب خوبی ندارد، خیلی زودتر دچار فقر آهن می شود بنابراین باید دقت کنیم این بچه ها آهن کمکی دریافت کنند.
کودکان نارس، گروه های پرخطرتر
اما گروه دیگری از کودکان در معرض خطر، بچه های نارس هستند. این کودکان مثل کودکانی که بموقع به دنیا می آیند، ذخیره آهن کافی ندارند.
برای همین دکتر ابوالقاسمی معتقد است که این کودکان زودتر از کودکان طبیعی نیاز به آهن کمکی دارند و از شش هفتگی باید قطره آهن به آنها داد. بخصوص اگر این نوزاد در بیمارستان مانده باشد تا وزنش به حد قابل ترخیص برسد یا این که دچار عفونت شده باشد، خونگیری های زیادی از او خواهد شد و همین باعث می شود که منابع آهن ناچیزش را از دست بدهد و در مدت کوتاهی بعد از ترخیص دچار کم خونی ناشی از فقر آهن شود. پس این کودکان به محض وزن گیری باید آهن خوراکی بخورند.
خوش اندام های کم خون!
علاوه بر این، شروع نوجوانی نیز آغاز کم خونی است. به گفته فوق تخصص خون و سرطان کودکان، پسرها بعد از بلوغ و دخترها قبل از بلوغ دچار یک رشد ناگهانی می شوند. این رشد سریع باعث می شود چنانچه به رژیم آنها توجه نشود، از منابع غنی آهن محروم شوند، بخصوص نوجوانانی که طالب اندام زیبا و رژیم های مختلف هستند، بیشتر در معرض فقر آهن قرار دارند.
چرا فقر آهن مهم است؟
اما علت اهمیت فقر آهن این است که علاوه بر این که فرد را دچار کم خونی می کند، احتمال دارد روی خلق و خوی کودکان و حافظه آنها تاثیر منفی بگذارد و در آنها اختلالات شناختی ایجاد کند. با وجود این، سوالی که مطرح می شود این است که کم خونی مادر به جنین نیز قابل انتقال است؟
مادران کم خون و کودکان کم خون تر!
ساز و کار خونسازی در جنین معمولا خیلی زود شروع می شود و جنین یک گردش خون مستقل از مادر دارد اما به عقیده دکتر ابوالقاسمی در کم خونی های خفیف مادر، جنین معمولا دچار مشکل نمی شود و از منابع مادر استفاده می کند ولی اگر کم خونی در مادر شدید باشد، تاثیر خود را به شکل کم خونی شدید روی جنین خواهد گذاشت.
علاوه بر این گاهی اوقات خونریزی جنین به مادر اتفاق می افتد، یعنی بخشی از خون جنین هنگام کنده شدن جفت، دفع شود و هنگامی که نوزاد به دنیا می آید، عملا بخشی از خونش را از دست داده که آهن نیز همراه آن است.
تالاسمی مینور، بعد از فقر آهن
یکی از انواع دیگر شایع کم خونی در کودکان، کم خونی های ارثی (تالاسمی) است. بخصوص که کشور ما در کمربند تالاسمی دنیا قرار دارد و انواع و اقسام اختلالات هموگلوبین که در حقیقت ماده اصلی خون است، در آن دیده شده است.
به گفته دکتر ابوالقاسمی، شیوع ژن معیوب تالاسمی که خونسازی را مختل می کند، تا حد 15 درصد هم می رسد. البته این کم خونی های خفیف با روند عادی زندگی منافاتی ندارد ولی همیشه کودکان مبتلا از رنگ پریدگی و کم خونی مزمن رنج می برند.
کم خونی با نقاب بیماری های دیگر
این دو نوع کم خونی تالاسمی مینور و فقر آهن شایع ترین کم خونی ها در بین کودکان است. از این دو نوع که بگذریم، کم خونی می تواند به عنوان یک علامت از بسیاری از بیماری ها در کودکان بروز کند.
فوق تخصص خون و سرطان کودکان در این باره می گوید: کودکی که عفونت مزمن دارد، ممکن است دچار کم خونی باشد.
این قضیه در مورد کودکی که از بیماری خونی رنج می برد، هم صدق می کند. بسیاری از بیماری های اعضای دیگر بدن هم وقتی مزمن می شود، به شکل کم خونی خود را نشان خواهد داد.
کم خونی هم به ارث می رسد
اما گونه های دیگری از کم خونی ها هم ارثی است و از والدین به ارث می رسد. به اینها کم خونی های همولیتیک یا کم خونی ناشی از همولیز می گویند.
دکتر ابوالقاسمی می گوید: همولیز یعنی خون به دلایلی لیز شده و از بین می رود. سیر این بیماری از یک کم خونی خفیف گرفته تا کم خونی های شدیدی که کودک نیاز به تزریق خون داشته باشد، متفاوت است. همین آنمی های همولیتیک می تواند به شکل حاد یا مزمن باشد.
شکل حاد آن به صورت بیماری فاویسم خود را نشان می دهد. در شکل مزمن بیماری خون بیمار لیز می شود که باید بناچار از داروهای سرکوب کننده ایمنی برای آنها استفاده کرد.
برخی اوقات بیماری های خطرناکی مثل سرطان خون هم هست که به شکل کم خونی بروز می کند البته علائم دیگری هم مثل کمبود پلاکت که کودکان دچار کبودی می شوند یا تب، دردهای استخوانی، کاهش وزن، بی اشتهایی و بزرگی غدد لنفاوی طحال و کبد به همراه کم خونی وجود دارد. که تمام اینها با آزمایش های خون قابل اثبات است.
کم خونی علاج دارد
به طور کلی هر نوع کم خونی در کودکان را نباید به صورت یک بیماری خطرناک جلوه دهیم، چون به گفته دکتر ابوالقاسمی بسیاری از کم خونی ها یا مهم نیست یا قابل علاج است و فقط درصد کمی از آنها احتیاج به درمان اساسی دارد.
برچسبها:
گلودرد چرکی
میکروب مولد گلودرد چرکی در اثر عطسه یا سرفه فرد بیمار در فضای اتاق پخش شده و سایر افراد را مبتلا میکند.
به گزارش سرویس فضای مجازی خبرگزاری فارس به نقل از سایت تبیان، گلودرد چرکی یک نوع عفونت باکتریایی است که به سرعت در یک محیط بسته مثل خانه یا محل کار و یا کلاس درس مدرسه پخش می شود.
گلودرد چرکی در اثر یک باکتری به نام استرپتوکوک A ایجاد می شود. لذا به آن، گلودرد باکتریایی و یا گلودرد استرپتوکوکی نیز گفته می شود.
برخی از علائم گلودرد چرکی عبارتند از: مشاهده تکه های سفید رنگ در ته گلو، احساس درد گلو هنگام قورت دادن غذا، تب، ورم غدد گردن و بزرگ شدن لوزه ها.
بیشتر گلودردهای چرکی با مصرف داروهای آنتی بیوتیک به مدت 10 روز و استراحت کردن، بهبود می یابند.
با عمل به توصیه های زیر می توانید از سرایت گلودرد چرکی خودتان به سایر افراد جلوگیری کنید:
1- به طور منظم دست های خود را با آب و صابون بشویید تا از انتقال باکتری بیماری زا از یک فرد به فرد دیگر جلوگیری کنید. موقع شستن دست ها عجله نکنید و بعد از زدن صابون، حداقل 20 ثانیه دست ها را به هم بمالید. همچنین به سایر افراد خانواده نیز بگویید همین کار را انجام دهند.
2- برای خوردن غذا، قاشق و چنگال و لیوان مخصوص به خودتان داشته باشید تا از انتشار گلودرد جلوگیری کنید، یعنی اینکه ظروف غذا خوردن فرد بیمار باید از بقیه افراد خانواده جدا شود تا دیگر افراد خانواده از آن ها استفاده نکنند.
ظروف غذا خوردن را با آب داغ و مایع ظرفشویی بشویید تا باکتری ها از روی آن ها پاک شوند.
همچنین حوله دست و صورت فرد بیمار را از بقیه جدا کنید، یعنی یک حوله مخصوص خشک کردن دست و صورت بیمار تهیه کنید تا دیگران از آن استفاده نکنند.
3- موقع عطسه و سرفه جلوی دهان و بینی خود را با دستمال کاغذی و یا حداقل لباس خود بگیرید، البته طوری نگیرید که نتوانید عطسه یا سرفه کنید. این کار از انتشار قطرات آب دهان آلوده به میکروب، در فضای خانه جلوگیری می کند. اگر با دست خالی جلوی دهان خود را گرفتید، حتما بعد از آن دست خود را با آب و صابون بشویید.
4- هنگام ابتلا به گلودرد چرکی بعد از مسواک زدن دندان ها، مسواک خود را با آب و صابون بشویید تا از آلودگی مجدد خودتان به میکروب جلوگیری کنید. اگر هم مسواک شما کهنه و قدیمی است، می توانید بعد از بهبودی گلودرد چرکی، آن را دور بیندازید و مسواک جدیدی بخرید.
5- تمامی داروهای آنتی بیوتیک تجویز شده توسط پزشک را مصرف کنید تا باکتری در بدن شما از بین برود. حتی اگر بعد از چند روز، احساس بهبودی کردید، باز هم مصرف آنتی بیوتیک ها را ادامه دهید تا تمام شوند، زیرا میکروب هنوز در بدن شما وجود دارد و مصرف آنتی بیوتیک لازم است. یک روز بعد از مصرف آنتی بیوتیک، گلودرد چرکی دیگر مسری نیست.
6- اگر مبتلا به گلودرد چرکی هستید، ماسک بزنید تا بقیه افراد مریض نشوند. این کار از پخش شدن میکروب ها در فضای خانه و محل کار و مدرسه جلوگیری می کند.
7- اگر شاغل هستید و دچار گلودرد چرکی شده اید، نزد پزشک بروید و حداقل یک روز در منزل بمانید (مرخصی استعلاجی بگیرید) و آنتی بیوتیک مصرف کنید و استراحت نمایید تا هم حالتان بهتر شود و هم همکاران خود را بیمار نکنید.
8- اگر فرزندتان به مدرسه می رود و دچار گلودرد چرکی شده است، او را نزد پزشک ببرید و حداقل یک روز از رفتن او به مدرسه جلوگیری کنید (گواهی بیماری از پزشک بگیرید) تا سایر همکلاسی های خود را بیمار نکند و کمی حالش بهتر شود.
9- اگر دچار گلودرد چرکی شده اید، با دیگران روبوسی نکنید و دست ندهید تا آن ها را نیز بیمار نکنید. اگر هم فرد دیگری از خانواده شما، دوستان و … دچار گلودرد چرکی است، با او دست و روبوسی نکنید.
10- اگر فرزندتان گلودرد چرکی دارد، او را نبوسید، ولی به او بگویید که خیلی دوستش دارید و بگویید که چرا او را نمی بوسید، مثلا بگویید میکروب های گلوی او، شما را هم مریض می کند و دیگر نمی توانید با او حرف بزنید و یا بازی کنید.
11- تا حد امکان، از فرد مبتلا به گلودرد چرکی فاصله بگیرید و اگر هم خودتان این بیماری را دارید، سعی کنید خیلی به دیگران نزدیک نشوید.
هشدارها
1- عدم درمان گلودرد چرکی یا مصرف نکردن کامل داروهای آنتی بیوتیک تجویز شده توسط پزشک (کامل نکردن دوره درمان) باعث بروز عوارض مانند تب روماتیسمی، مخملک، عفونت خون و بیماری کلیه می شود.
2- اگر پزشک برای درمان گلودرد چرکی شما، داروی آنتی بیوتیک (چرک خشک کن) تجویز کرده است، تمامی دارو را به طور کامل مصرف کنید (که اغلب 10 روز طول می کشد) و به محض احساس بهبودی گلودرد، مصرف دارو را قطع نکنید، زیرا با این کار میکروب ها به طور کامل از بین نمی روند و عفونت در بدن شما باقی می ماند.
3- باقی ماندن عفونت (باکتری ها) در بدن، باعث ابتلای مکرر شما به گلودرد چرکی و سایر عوارضی می شود که در قسمت بالا نام آن ها برده شد.
4- بعد از یک روز مصرف آنتی بیوتیک ها، دیگر گلودرد چرکی شما به کسی سرایت نمی کند . ولی اگر درمان نشوید (دارو مصرف نکنید) تا دو هفته بیماری شما مسری خواهد بود.
سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه
برچسبها:
ویتامین های مورد نیاز کودکان
در این نوشته قصد داریم ویتامین ها و مواد مغذی مورد نیاز کودکان رو به شما معرفی کنیم و همچنین یاد بدیم که چطور این ویتامین ها رو از منابع طبیعی برای فرزند دلبندتان تامین کنید.
ویتامین A
چرا کودکان به آن نیاز دارند:
کودکان برای داشتن بینایی خوب بخصوص در شب ها و تشخیص رنگ ها به این ویتامین نیاز دارند. این ویتامین همچنین سیستم ایمنی بدن آنها را قوی می کند.
در کجا یافت می شود:
بشقاب کودکتان را پر از هویج و سایر میوه ها و سبزیجات زردرنگ (مانند گرمک و سیب زمینی شیرین کنید) و همچنین لیوانهایشان را پر از شیر غنی شده با ویتامین نمایید.
ویتامین های گروه B
چرا کودکان به آنها نیاز دارند:
کودکان به ویتامین های گروه بی (ب کمپلکس) که شامل، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، فولیت، پانتتونیک اسید، ب6، ب12 و بیوتین هستند، برای تولید و استفاده انرژی نیاز دارند. بدون ویتامین بی کافی کودکان دچار کم خونی می شوند.
درکجا یافت می شود:
شما می توانید ویتامین های گروه ب را تقریبا در هر غذایی پیدا کنید. غلات کامل، ماهی، مرغ، گوشت، سبزیجات و لبنیات سرشار از ویتامین ب هستند.
ویتامین C
چرا کودکان به آن نیاز دارند:
روزانه یک وعده ویتامین C به کودکان برای جلوگیری از عطسه و آبریزش بینی و مبارزه بدنشان با عفونت کمک می کند. همچنین ویتامین ث برای درمان سریعتر خراشیدگی ها مفید است.
در کجا یافت می شوند:
بادادن یک لیوان آب پرتقال و یا بهتر از آن یک عدد پرتقال به کودکان می توانید نیاز آنها به ویتامین ث را تامین کنید. همچنین سایر میوه ها و سبزیجات مانند توت فرنگی، گوجه فرنگی، طالبی و فلفل قرمز شیرین هم سرشار از این ویتامین هستند.
ویتامین D
چرا کودکان به آن نیاز دارند:
برای داشتن استخوان ها و دندان های محکم کودکان به ویتامین د نیاز دارند. ویتامین د به جذب کلسیم مورد نیاز برای ساخت استخوان توسط بدن کمک می کند.
درکجا یافت می شود:
زمانیکه آفتاب به پوست می تابد پوست شروع به ساختن ویتامین د می کند، اما چون برای دریافت این ویتامین D باید در معرض اشعه خورشید قرار بگیرید می تواند خطر سرطان پوست را افزایش دهد بهتر است به میزان کمی از آن استفاده کنید و برای تامین بقیه ویتامین د مورد نیاز کودکتان از منابع جایگزینی مانند، شیر غنی شده، حبوبات، ماهی تن یا تخم مرغ استفاده کنید.
کلسیم
چرا کودکان به آن نیاز دارند:
برای داشتن استخوان ها و دندان های محکم کودکان به کلسیم نیاز دارند. مصرف کم آن می تواند خطر ابتلا به بیماریهای استخوانی را در بزرگسالی آنها تشدید کند.
درکجا یافت می شوند:
لبنیات بهترین مکان برای یافتن کلسیم هستند. مصرف روزانه شیر کم چرب و ماست می تواند به سلامت استخوان کودک شما کمک کند.
کولین
چرا کودکان به آن نیاز دارند:
هرچند کولین یک ویتامین نیست اما ماده مغذی مهمی می باشد. سلول ها برای شکل گرفتن و سیستم اعصاب برای انتقال پیغام های عصبی به آن نیاز دارند.
در کجا یافت می شود:
کولین در بدن تولید نمی شود پس برای دریافت آن نیاز به خوردن غذاهای شامل کولین مانند تخم مرغ، ماهی، گوشت گوساله، مرغ و بروکلی میباشد.
آهن
چرا کودکان به آن نیاز دارند:
آهن به پمپاژ خون در بدن کمک می کند. آهن در بخشی از سلول های قرمز خون که اکسیژن را در بدن حمل می کند قرار دارند.
کجا یافت می شوند:
گوشت یکی از منابع غنی آهن ست از سایر غذاهای سرشار از آهن، می توان به حبوبات، سبزیجات تیره رنگ و غلات غنی شده با آهن اشاره کرد.
منیزیم
چرا کودکان به آن نیاز دارند:
منیزیم یکی از بلاک های ساخت سلول را تشکیل می دهد و همچنین در تولید انرژی استفاده می شود. رژیم غذایی سرشار از منیزیم می تواند در بزرگسالی کودکتان قلبی قوی به او بدهد.
درکجا یافت می شود:
غلات سبوس دار، برنج قهوه ای، حبوبات و آجیل همه منابعی سرشار از منیزیم هستند.
پتاسیم
چرا کودکان به آن نیاز دارند:
تقریبا تمام سلول ها و اعضای بدن برای عملکرد صحیح به آن نیاز دارند. پتاسیم همچنین برای فشارخون ، حفظ ضربان قلب و عملکرد ماهیچه های کودکان مورد نیاز است.
در کجا یافت می شود:
موز سرشار از پتاسیم می باشد، همچنین شما می توانید پتاسیم را در سیب زمینی شیرین، لوبیا سفید، شیر و ماست کم چرب بیابید.
روی
چرا کودکان به آن نیاز دارند:
بدن برای رشد به روی نیاز دارد، همچنین روی ممکن است بتواند با قوی کردن سیستم ایمنی بدن کودکان جلوی سرماخوردن آنها را بگیرد.
درکجا یافت می شود:
مرغ، حبوبات و سرلاک های غنی شده صبحانه سرشار از روی هستند.
منبع webmed
ترجمه از سایت پزشکی راستینه
برچسبها:
پیشگیری، تشخیص و درمان نارسایی کلیه
یک اورلوژیست گفت: یکی از دلایل شایع نارسایی کلیوی در افراد، بیماری دیابت است.
محمدرضا دادفر در گفتوگو با (ایسنا) اظهار کرد: نارسایی کلیوی زمانی برای فرد پیش میآید که کلیه نتواند خون را از مواد زائد تصفیه کند. در این صورت مواد زائد و سموم در خون فرد باقی میماند و موجب نارسایی کلیه میشود.
وی ادامه داد: از دیگر دلایل شایع نارسایی کلیوی، بیماریهای داخلی کلیه شامل بیماری گلومرولونفریت و فشار خون است که موجب ایجاد اختلال و نارسایی کلیه میشود.
این اورلوژیست افزود: مصرف طولانی مدت دارو، ضربه و بیماریهای مادرزادی نیز از دلایل دیگر نارسایی کلیوی است.
دادفر درباره راههای پیشگیری از ابتلا به نارسایی کلیه، گفت: کنترل مرتب قند خون و فشار خون، مصرف کمتر چربی(در صورت مصرف زیاد چربی، عروق بدن زودتر خراب میشوند)، مصرف مایعات فراوان، ورزش کردن، مراجعه به پزشک حداقل هر 6 ماه یکبار و انجام آزمایش و سونوگرافی در پیشگیری از نارسایی کلیوی موثر هستند.
وی یادآور شد: همچنین افرادی که بیماری مادرزادی در خود یا خانواده دارند، پیش از این که مشکلات این بیماری به نارسایی کلیه تبدیل شود با مراجعه به پزشک میتوانند تا حدودی از پیشرفت آن جلوگیری کنند.
این اورلوژیست بیان کرد: بیماری نارسایی کلیوی در مرحله اولیه علایم ظاهری ندارد اما ممکن است در مرحله پیشرفته با علایمی از قبیل کمخونی، ضعف عضلات و بیحالی، فشار خون بالا، ورم بدن، تجمع آب در پاها، تهوع و استفراغ، بیاشتهایی و اختلال در جذب ویتامینها بروز یابد.
دادفر عنوان کرد: در حال حاضر نارسایی کلیوی بیشتر در بزرگسالان دیده میشود و دلیل آن این است که افراد بزرگسال بیشتر دچار دیابت مزمن هستند ولی در کودکان نیز بنا به دلایل بیماریهای مادرزادی، نسبتا نادر دیده شده است.
وی با بیان این که تعریق زیاد میتواند موجب نارسایی کلیوی شود، گفت: مصرف مایعات فراوان در هوای گرم میتواند از این بیماری پیشگیری کند.
این اورلوژیست توصیه کرد: برای جلوگیری از نارسایی کلیه باید پیشگیریهای مرتب و مراجعه به پزشک، انجام آزمایش و سونوگرافی به ویژه در افراد بالای 40 سال هر 6 ماه یکبار و خودداری از مصرف خودسرانه داروها و بدون تجویز پزشک توجه شود. یکی از علل نارسایی کلیوی، مصرف دارو است که در طولانیمدت موجب اختلال در کارایی کلیه میشود.
سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه
برچسبها:
درد آپاندیس
خیلی از ما تصور میکنیم آپاندیس فایدهای برای بدن ندارد، اما دکتر شیوا رفعتی، متخصص اطفال و استادیار دانشگاه علوم پزشکی شاهد به «جامجم» میگوید: امروزه ثابت شده آپاندیس بر سیستم ایمنی تاثیر و در تولید آنتیبادیها نقش بسزایی دارد.
آپاندیس زائده ای به طول ده سانتی متر در بدن همه ماست، یک سر این زائده کرمی شکل به روده بزرگ وصل است و یک سر آن داخل حفره شکم قرار دارد. به گفته این متخصص کودکان، گاهی این زائده در کودکان ملتهب و عفونی می شود و از آنجا که بچه ها نمی توانند دقیقا علائم خود را بیان کنند، ممکن است آپاندیسیت در آنها دیرتر تشخیص داده شود که متاسفانه می تواند باعث سوراخ شدن آپاندیس و عوارضی شود، پس باید علائمش را جدی بگیریم.
بچه ها معمولا بیشتر در سنین 9 تا 12 سال ممکن است دچار التهاب و عفونت آپاندیس شوند. البته گاهی قبل از 9 سال هم ممکن است این اتفاق بیفتد. علائم آپاندیسیت در آنها هم گاهی معمول و گاهی غیرمعمول است. دکتر رفعتی درباره علائم معمول آپاندیسیت می گوید: درد شکم، اولین علامت معمول این عارضه است. یعنی اگر کودک در سنی باشد که بتواند دردش را ابراز کند، از درد شکم شکایت خواهدداشت. این درد در ناحیه اطراف و بالای ناف، مبهم و مداوم است. این متخصص اطفال ادامه می دهد: بتدریج بیمار دچار بی اشتهایی می شود، حالت تهوع و استفراغ پیدا می کند و ممکن است یکی دو بار استفراغ کند. بعد کم کم درد به قسمت پایین و راست شکم منتقل می شود که محل آپاندیس است. او تاکید می کند: اگر بچه چنین علائمی داشت باید او را به پزشک جراح رساند تا با معاینه، تشخیص نهایی را مطرح کند. البته در کودکان کم سن تر که امکان دارد نتوانند خیلی واضح نوع درد و محل آن را بیان کنند، تشخیص آپاندیس سخت تر است. دکتر رفعتی درباره علائم غیرمعمول آپاندیس که گاهی تشخیص آن را مشکل تر هم می کند، توضیح می دهد: آپاندیس حالت کرمی دارد و یک سر آن به روده بزرگ متصل است، ولی سر دیگر آن ممکن است در قسمت های مختلف شکم باشد. گاهی این زائده آنقدر بلند است که سر آن مثلا نزدیک لوله حالب یا بیضه ها قرار می گیرد. در این صورت به جای این که درد آن در ناحیه راست شکم احساس شود، در پهلو حس می شود یا بیضه های کودک درد می گیرد. در چنین حالتی درد آپاندیس با درد ارگان های دیگر اشتباه گرفته می شود.
تشخیص اصلی با معاینه
اگر بیمار دچار علائم معمول آپاندیسیت باشد، معمولا پزشک جراح بلافاصله پس از معاینه و تشخیص نهایی اقدام به جراحی می کند. دکتر رفعتی می گوید: البته اگر علائم مبهم باشد، پزشک آزمایش خون درخواست می کند. چون در خون بیمار دچار آپاندیسیت معمولا گلبول های سفید افزایش می یابد. ممکن است آزمایش ادرار و عکس شکم هم درخواست کند. البته در عکس شکم، یافته ای به نفع آپاندیسیت وجود ندارد، ولی برای رد احتمال مشکلات دیگر انجام می شود. سونوگرافی هم برای تشخیص آپاندیسیت مفید است، اما در واقع راه اصلی تشخیص این بیماری معاینه و توجه به علائم بیمار است و درخواست آزمایش خون و سونوگرافی برای تائید تشخیص انجام می گیرد.
سرعت در جراحی، یک ضرورت است
به گفته دکتر رفعتی، جراحی باید بعد از تشخیص آپاندیسیت هر چه سریع تر انجام شود و این که پدر و مادر تعلل کنند یا بخواهند تحقیق و از چند جراح نظرخواهی کنند، کار درستی نیست چون آپاندیس بچه ها در زمان کمتری ممکن است پاره و چرک و آلودگی وارد شکم شود و سلامت کودک را به خطر بیندازد.
بیماری هایی با علائم مشابه
بعضی بیماری ها در بچه ها علائم مشابه التهاب آپاندیس ایجاد می کند، بنابراین باید آنها را حتما در نظر داشته باشیم. یکی از این بیماری ها، اسهال و استفراغ و دیگری مسمومیت غذایی است، بخصوص در تابستان. دکتر رفعتی درباره تفاوت اسهال و استفراغ و مسمومیت با آپاندیسیت می گوید: بچه مبتلا به این بیماری ها هم معمولا اسهال، استفراغ شدید و دل درد و تب پیدا می کند، اما اول تهوع و استفراغ سراغش می آید و بعد تب، اسهال و دل درد شروع می شود در حالی که در التهاب و عفونت آپاندیس، اول درد است بعد تهوع و استفراغ. علاوه بر این، بچه دچار التهاب آپاندیس تب خفیفی دارد و تبش خیلی بالا نیست، مگر این که آپاندیسش سوراخ شده باشد. وی تاکید می کند: نکته مهم این است که گاهی اسهال هم باعث ایجاد آپاندیسیت می شود و حتی گاهی بیمار دچار آپاندیسیت با اسهال مراجعه می کند، بنابراین فقط نمی توانیم روی یافته های بالینی قضاوت کنیم و هرگاه پدر و مادری در مورد ابتلای فرزندشان به التهاب آپاندیس شک داشتند، حتما باید به پزشک مراجعه کنند. این متخصص کودکان می افزاید: بیماری دیگری که می تواند با آپاندیسیت اشتباه شود، بخصوص در بچه های کوچک تر، انسداد روده است. بچه های دچار این مشکل هم تهوع، استفراغ و درد شکم دارند، ولی معمولا دفع گاز و اسهال ندارند. گاهی گلودرد چرکی و التهاب غدد لنفاوی روده هم باعث ایجاد علائمی مثل آپاندیسیت می شود و این نقش مهم پزشک و تشخیص او براساس شرح حال و معاینه را نشان می دهد.
چه وقت به پزشک مراجعه کنیم؟
دکتر رفعتی در پاسخ به این پرسش می گوید: والدین باید توجه داشته باشند آپاندیسیت معمولا یکباره شروع نمی شود مگر این که آپاندیس سوراخ شده باشد که معمولا 24 تا 48 ساعت قبل علائمی مثل درد کناره ناف و قسمت راست شکم دارد، بنابراین اگر درد شکم کودک بیش از چهار ساعت طول بکشد و پیشرونده باشد، حتما باید به پزشک مراجعه کرد. این متخصص کودکان تاکید می کند: اگر کودکی درد شکمی داشت، هرگز نباید خودسرانه به او مسکن داد. اگر نفخ و دل درد در حد دل پیچه خفیف بود، می توان یک بار به او مسکن داد، ولی اگر درد ادامه پیدا کرد، باید حتما به مراکز درمانی مراجعه کرد چون مسکن می تواند درد آپاندیسیت را محو و پزشک را در تشخیص سریع دچار مشکل کند که برای بیمار خطرناک است.
اگر آپاندیس بترکد…
دکتر رفعتی با اشاره به این که متاسفانه در بچه ها زمانی که آپاندیس شروع می شود تا زمانی که بترکد، خیلی کوتاه است و امکان دارد حداکثر یک یا دو روز باشد، ادامه می دهد: اگر به بیمار دیر رسیدگی شود و آپاندیس سوراخ شود، چرک و عفونت وارد فضای شکم می شود و شکم کاملا سفت و درد شدیدی ایجاد خواهد شد. از سوی دیگر، کودک ممکن است دچار تب بالا شود و در این صورت باید حتما لوله تخلیه یا درم در شکم او تعبیه و هفت تا ده روز در بیمارستان بستری شود تا شکمش شست وشو و تخلیه شود. او می افزاید: متاسفانه هر التهاب و عفونتی وارد حفره شکم شود، ممکن است چسبندگی هایی در آن به وجود آورد و هر چه دیرتر مراجعه شود، این چسبندگی بیشتر خواهد بود و بعدها برای بیمار مشکل ایجاد می کند.
گرما، اوضاع را بدتر یا بهتر نمی کند
برخی معتقدند اگر روی شکم کودک دچار دل درد کیسه آب گرم یا حوله داغ گذاشته شود و بچه دچار التهاب و عفونت آپاندیس باشد، حتما باعث ترکیدن آپاندیس می شود، ولی دکتر رفعتی می گوید این باورها پایه علمی ندارد، چون آپاندیس عضوی در درون شکم است و گرما و سرمای بیرونی تاثیر چندانی روی آن ندارد.
زهرا سادات صفوی سهی / جام جم آنلاین
سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه
برچسبها: